Crossovers voor gezondheid?

Wat krijg je als je een groep van acht creatieve studenten in een ruimte zet met vier gezondheid experts? Veel vragen, wat gepuzzel en een hoop ‘ja, maar’ . En gelukkig ook verrassend nieuwe oplossingsrichtingen…

Wist jij dat mensen met een lage sociaal-economische status (afgekort als ses) 7 jaar korter leven dan mensen in Nederland met een hogere ses? En dat die groep 19 jaar leeft in minder goede gezondheid dan jij. Dat is nogal wat vind ik. Daarom besloot ik samen met mijn volleybalvriendin Monique de stoute schoenen aan te trekken door te gaan “crossoveren”. We gingen onderzoeken wat er gebeurt als je gaat brainstormen over het thema Gezondheidsachterstanden met mensen die helemaal ‘aangezet’ worden als ze vrij mogen denken, frisse verbanden kunnen leggen en vrij weinig van volksgezondheid weten?

Op een dinsdag in december bedachten we met behulp van de zogenaamde Innovation Sprint methode acht oplossingsrichtingen. De methode helpt om te associëren en dwingt je om snel te werk te gaan. Het gaat erom dat je associaties en spontane ideeën over elkaar heen laat buitelen. Best complex met zo’n ingewikkeld thema als dit. Maar niks wordt direct concreet uitgewerkt en zodra je denkt iets te hebben bedacht, mag je het loslaten. Dan gaat de groep ernaast jouw ‘baby’ verder voeden. We ontwikkelden die middag zogenaamde ‘personas’ uit de doelgroep van mensen met een lage ses. Verplaatsten ons daarmee in hun leefwereld en van daaruit startten we onze associaties. Aan het eind van de dag en er bleven 3 ruwe ideeën overeind.

 

FNO

Het Fonds NutsOhra (waar Monique werkt) werkt aan het verminderen van gezondheidsachterstanden en ondersteunt projecten die hieraan werken. Het is alom bekend dat sociaal-economische gezondheidsverschillen niet één oorzaak hebben maar afhankelijk zijn van verschillende factoren. De gezinnen uit de doelgroep hebben vaak meerdere serieuze problemen tegelijkertijd. Gezinnen weten meestal best dat ze meer zou moeten bewegen of niet meer zou moeten roken maar er zijn vaak ook allerlei andere problemen in het gezin waardoor bv dat ene sigaretje nog net dat voldane gevoel geeft. In veel gevallen is er geen geld om te gaan sporten of geld te besteden aan groente en fruit.

Professionals en experts (wij allemaal dus) denken vooral vanuit de eigen bekende kaders. Logisch, maar niet altijd handig. Ook zijn er nogal wat gevestigde belangen die ons beperkingen opleggen. En vaak voelen we angst om het over een compleet andere boeg te gooien; dan weet je namelijk niets meer zeker. Op die manier verkleinen we continu het arsenaal aan oplossingsrichtingen dat we zouden kunnen verzinnen. Herkenbaar voor iedereen, maar ook jammer. Daarom stelde ik in het kader de vraag of er met creatieve denkers misschien nieuwe (deel)oplossingen of ongebruikelijke aanvliegroutes te creëren zijn voor complexe gezondheidsvraagstukken.

Monique en ik zetten ons al jaren professioneel in voor het verbeteren van de volksgezondheid. Dus ik leg haar de vraag voor: Kunnen we via een crossover tussen kunstenaars/creatieve breinen en gezondheidsexperts op zoek gaan naar onconventionele benaderingen voor dit lastige gezondheidsdilemma? We bundelen onze krachten en ik ga op zoek naar professionals die veel expertise hebben, maar weinig van gezondheid weten. Hoe kijkt bijvoorbeeld een kunstenaar naar dit probleem, of welke vragen stelt een grafisch ontwerper? Wat ziet een theatermaker en welke ‘ruimte’ ziet een spatial designer?

 

Januari 2017

Na een eerste aanzet in december, borduurden we in januari voort op de ideeën. Zoals een goed creatief proces betaamd, vielen er stukjes van ideeën af en ontstonden er daardoor weer allerlei fraaie aanscherpingen. We lieten opnieuw onze verbeelding toe en vulden van daaruit de ideeën aan en schaafden bij. Ook de Innovation Sprint methode pasten we naar eigen inzicht een beetje aan. We observeerden als echte antropologen en spraken met mensen uit de lage ses-doelgroep in hun woonwijken. Dat helpt om te voelen wat er zoal is op de plekken waar een probleem zich manifesteert (human centered design).

Op een woensdag in april kwamen we opnieuw bijeen om feedback van een aantal gezondheidsexperts te vragen op onze opgefriste ideeën. Met die input gaan we nu weer aan de slag. Ook testen we de komende maand met de doelgroep zodat hun input tijdig wordt verwerkt. Wat we zoal bedachten? Energie (letterlijk en figuurlijk) kan je opwekken via spelende kinderen, vloggen met rolmodellen is ontzettend hip en een zogenaamd lichtgesprek met getekende projecties zorgt voor een waardevol gesprek over voeding/gezondheid.

Afgelopen week ontvouwden zich trouwens ook mooie dwarsverbanden tussen de ideeën. En, het lichtgesprek zou binnenkort best eens de meest favoriete methode van gezondheidsprofessionals kunnen worden om discussies met ‘focusgroepen’ te pimpen. Bij de gemeente Utrecht gingen ze er meteen mee aan de slag.

Kortom: crossovers tussen disciplines zorgt inderdaad voor frisse ideeën. Kekke oplossingsrichtingen kunnen heel gemakkelijk ontstaan in een gemêleerd gezelschap waar de creatieve kunstenaarsmindset mag prevaleren. Ik ben helemaal enthousiast geworden. Crossovers zijn niet alleen super inspirerend, ze zijn ook broodnodig voor vernieuwing!

#DolOpCrossovers

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *