Keramiek

Anke Tijtsma is naast antropoloog en gespreksmaker ook keramist. Ze exposeert graag met vrij werk zoals vrouwenbeelden, schalen en objecten. 

                “Voor mij zit schoonheid in de spanning tussen wat we niet zomaar kunnen duiden of beetpakken maar wat er wel is. De gelijktijdige aanwezigheid van wat er ‘is’ en van wat niet zichtbaar ‘is’ fascineert me. In mijn kunstwerken zit vaak iets van die paradox tussen aanwezig en afwezig.”

“Al jaren maak ik handgevormde keramische schalen, objecten en vrouwenbeelden. Sinds mijn kindertijd speel ik graag met klei. Het materiaal voelt lekker aan en vormt zich onder mijn vingers. Ik houd van de natuur en haal inspiratie uit haar fraaie vormen en patronen. Ik houd van de verhouding tussen open en dicht en tussen chaos en orde. Daarnaast levert mijn werk als cultureel antropoloog mooie mensbeelden op. Het voedt mijn verwondering over ons mens-zijn; over weten en niet-weten.”

Op dit moment doet Anke een artistiek onderzoek naar patronen. Daarvoor gebruikt ze nieuwe materialen (plastic, textiel en verf) op zoek naar de aanwezigheid van het afwezige.

Opleiding

Sinds Anke de keramiekopleiding in Gouda volgde is ze ook de draaischijf gaan waarderen en maakt ze serviesgoed. In haar atelier aan huis experimenteert ze graag met eigen glazuurreceptuur en maakt ze zeefdrukken.

Heeft u een speciaal kado nodig? Anke werkt ook in opdracht.

Werken met Kunst

In 2016/17 onderzocht ze hoe kunst kan bijdragen aan het toelaten van vernieuwing in gesprekken die professionals op het werk voeren. De aanleiding hiervoor ontstond tijdens haar masterstudie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht waar ze een onderzoek deed naar vergadercultuur in organisaties. Sindsdien zet ze mensen graag aan tot het toelaten van meer verbeeldingskracht in hun werk. De inzet van kunst en werken met kunstenaars kan daarbij helpen. Anke gebruikt in haar werkzaamheden als organisatie-antropoloog en gespreksmaker waar mogelijk haar eigen keramische kunstobjecten.

Exposities

Voor foto’s kan je naar beneden scrollen op deze pagina. Ook staan er foto’s op de site van de Open Atelier Route van Leusden en Woudenberg. Anke neemt daar ieder jaar aan deel.

In het voorjaar van 2020 exposeert Anke bij de Open Atelier Route in de Schaapskooi aan de Achterveldseweg 41 in Achterveld. In het Pinksterweekend neemt Anke deel aan festival Vuurol in Lage Vuursche als Land Art kunstenaar. Ze maakt ter plekke een kunstwerk op basis van het thema Barst.

”De vlagen van mijn verbeelding voeren mij mee
hun ziel dringt zich op
Zo openen zich de luiken van vormen en kleuren
zie ik het uitzonderlijke in het gewone 
Het is de verbeeldingskracht die helpt creëren
de wereld van schoonheid voorziet”

Anke Tijtsma

Tijtsma Buro AanZet Kunst Beeld
Tijtsma Buro AanZet Kunst Beeld

Patroon
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Expositie_01
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondeheid_Foto_Beeld_01
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_11
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_12
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_14
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_07
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_19
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_16
Anke_Tijtsma_Buro_AanZet_Keramiek_Antropoloog_Intermediair_Kunst_Gezondheid_Foto_Beeld_05


Over Anke


Over Buro AanZet


Contact