Systemische LeerWerkRuimte voor Friezen
Praktijkgerichte bijeenkomsten in Fryslân om het systemische gedachtegoed
te verkennen en direct toe te passen in jouw leven en werk.
In een serie van acht bijeenkomsten die de titel LeerWerkRuimte (LearWurkRomte) heeft gekregen, verken jij de basisprincipes van systemisch kijken en werken voor meer heel-zijn in jouw lijf, leven en werk. Samen verkennen we de systemische materie èn je Friese wortels, waarbij we niet alleen leren met ons hoofd, maar ook met ons hart en via ons lichaam.
Het systemische gedachtegoed reikt handvatten aan om te duiden dat alles op een diepe, onzichtbare laag met elkaar verbonden is. Dat geldt voor onze familierelaties, net als voor culturele patronen en (on)bewuste gedragsdynamieken in onze eigen levens en in organisaties. Je wordt je gewaar van de balans in de uitwisseling met anderen. Je herkent wat erbij horen betekent; systemisch en cultureel. Je ervaart meer vitaliteit en bewustzijn rondom jouw plek/plaats, positie/rol en presentie. Door systemische inzichten toe te passen, ontstaat er als vanzelf ruimte voor nieuwe verbindingen, andere bewegingen en frisse perspectieven.
Kortom: in de LWR verken jij jouw hele menszijn om vanuit jouw verbinding met Fryslân te verschijnen in de wereld. Een verschijning vanuit je unieke zijns- en werkwijze als mens en als professional.
Wat is een LeerWerkRuimte (LWR)?
Een LeerWerkRuimte is een plek waar leren en werken hand in hand gaan. In de LWR komen we acht keer samen en maken we ruimte om al lerend kennis te maken met het systemische gedachtegoed. Maar we blijven niet in de wereld van theorie: we onderzoeken, ervaren en passen meteen toe. In de LeerWerkRuimte kun je volop experimenteren, (rake) vragen stellen en spelenderwijs oefenen.
We werken vanuit een systemisch antropologische benadering, waarbij we steeds vertrekken vanuit de fenomenen; vanuit wat zich aandient. Het gaat daarbij om het ontdekken van patronen en dynamieken tussen mensen, binnen families, in organisaties, in de (Friese) samenleving en ook in onszelf.
In de LWR is ruimte voor de combinatie van Friese nuchterheid en intuïtie, voor creatieve toepassingen èn onze belichaamde kennis.
Wat is heel-zijn en waarom de link met Fries-zijn?
Heel-zijn betekent aanwezig zijn met alles wat je in potentie bent. Het gaat om volmondig (h)erkennen wat er van belang is: je Friese wortels en familiegeschiedenis, je kwetsbaarheden, competenties en krachten. Als je dat kunt omarmen, stroomt je levensenergie vrijer, en ontstaat er beweging en ruimte om je unieke plek in te nemen. Dat is niet alleen waardevol en helend voor jou, maar ook voor de mensen om je heen en voor de samenleving.
Friezen staan bekend om hun nuchterheid, liefde voor vrijheid en praktische aanpak. In de Friese traditie kennen we ook de tsjoender: de tovenaar. De tsjoender brengt iets extra’s in: een vermogen om met het hele lichaam waar te nemen en creatief in te spelen op wat zich aandient. In de LeerWerkRuimte omarmen en verkennen we nadrukkelijk dit fenomenologische waarnemingsvermogen èn de speelsheid van de Friese tsjoenders: als (latente en ondergewaardeerde) aspecten van je Fries-zijn die (weer) wakker kunnen worden bij jou. We werken in de LWR op fenomenologische wijze (dat woord hoef je niet al vooraf te kennen): met wat er verschijnt en zich aandient, verkennen we voortdurend hoe daar van te leren en er mee te werken.
NB. Deelnemen aan de LWR kan als je verbinding voelt met Friezen en Fryslân. Het maakt niet uit voor hoeveel procent je uit Fries bloed bestaat. Als jij je Fries voelt en je Fries-zijn via een systemische antropologische werkwijze nader wilt verkennen, ben je van harte welkom.
Wat kun je verwachten in de LWR?
De LeerWerkRuimte biedt:
-
Kennis en competenties: Je ontwikkelt jouw systemische kennis en voelsprieten en versterkt je presentie- en waarnemingsvermogen om o.a. patronen en dynamieken te herkennen.
-
Verbondenheid met je roots: Wat betekenen jouw Friese wortels – of jouw verbinding met Friesland – voor jouw manier van kijken, werken en heel-zijn?
-
Ruimte voor waarneming: Je scherpt je intuïtie en leert signalen uit je lichaam en omgeving beter verstaan en kunt ze duiden via de theorie. Je verkent hoe jij jouw gewaarzijn en je authentieke heel-zijn kunt inzetten om beter te begrijpen wat er speelt.
-
Een praktische insteek: Met wat je leert, kun je meteen oefenen en aan de slag. Het draait om toepassen in je eigen leven en werk.
-
Reflectie: Tijd en ruimte om stil te staan bij je eigen patronen, vraagstukken, wensen en het uitpakken van jouw potentieel.
In combinatie met de theorie, maakt de LWR niet alleen jou, maar ook je werk en je directe omgeving heler. Daarnaast is er speciale aandacht in de LWR voor het thema vitaliteit en gezondheid. Vanuit systemisch oogpunt zijn klachten en symptomen de moeite van het onderzoeken waard; ze vertellen je een verhaal wat nuttig is als je streeft naar heel-zijn. Dit geldt ook voor de zogenaamde ‘symptomen’ die in organisaties voorkomen waar de vitaliteit (tijdelijk) niet optimaal is.
Voor wie is deze LeerWerkRuimte bedoeld?
De LWR is voor jou als je:
- Nieuwsgierig bent naar het systemische gedachtegoed en in korte tijd (8 bijeenkomsten) wilt leren hoe je dit praktisch kunt toepassen in je leven en werk.
- Interesse hebt in antropologie, filosofie en fenomenologie.
- Een aanzet wilt in het leren gebruiken van uiteenlopende systemische werkvormen en oefeningen.
- Jouw familiegeschiedenis en de Friese culturele achtergrond wilt onderzoeken, (her)waarderen en er profijt van wilt ervaren. (Lees verderop het verhaal van Anke daarover.)
- Jouw intuïtie en lichaamsbewustzijn wilt ontwikkelen als bron van ‘andere’ kennis.
- Jouw unieke potentieel wilt omarmen en je plek in de wereld vanuit heelheid wilt innemen.
Of je nu werkt in zorg, onderwijs, HR, coaching of een ander vakgebied – iedereen die zich aangesproken voelt door het systemische werk en interesse heeft in heel-zijn vergroten in lijven, levens en organisaties, is welkom. Ook als je vooral gefascineerd bent in je eigen ontwikkeling en jouw potentieel verder wilt uitpakken, ben je meer dan welkom.
Wat neem je mee uit deze LeerWerkRuimte?
Na deze bijeenkomsten:
- Ken je de basis: Je hebt systemische en fenomenologische kennis verkend én weet hoe je die kunt toepassen in jouw leven en werk.
- Maak je het eigen: Je kunt het systemische gedachtegoed op jouw unieke manier inzetten.
- Voel je meer: Je lichaamsbewustzijn en waarnemingsvermogen zijn weer aan zet.
- Snap je jezelf beter: Je hebt meer inzicht in je wortels, patronen, dynamieken én wat jouw heel-zijn betekent.
- Sta je steviger: Je bent aangezet en je bewuster van je innerlijke houding, present zijn, je dienende plek en jouw unieke potentieel.
- Kun je ermee spelen: Je hebt geoefend met verschillende systemische werkvormen en past ze toe en aan op wat bij jou past.
- Weet je wat je wenst: Je hebt zicht op waarin jij je nog verder wilt verdiepen.
Kortom: je bent aangezet, hebt je blik verruimd en staat na de LWR heler en geworteld in je schoenen.
Waarom ik, Anke Tijtsma, een LWR voor Friezen heb ontwikkeld?
“Ik ervaar weer een diepe verbondenheid met mijn wortels en waardeer de ‘memmetaal’ en de vlakke kleigrond van het ‘heitelân’ waar ik ben opgegroeid. In de afgelopen jaren heb ik mijn ontstaansgeschiedenis en mijn bestaansrecht afgepeld met hulp van het systemisch gedachtegoed en systemische oefeningen. Daardoor heb ik me opnieuw ‘belichaamd’ kunnen verbinden met waar ik bij hoor en waar (dus) niet, en waar ik door gevoed ben en ook wat ik niet heb ontvangen. Ik begrijp beter waar sommige opvattingen, neigingen en gedragingen vandaan komen en kan er (weer) mee ‘spelen’. Heerlijk is dat.”
“Ik kom steeds dichter bij mijn ware zelf als ik mijn Fries-zijn volledig omarm in al haar facetten en diepte. Dat zorgt letterlijk en figuurlijk voor ‘romte’ (ruimte) en stevige ‘grond’ onder mijn voeten; wat gezond is voor mijn lijf en geest. Mijn ‘heel-zijn’ verruimt erdoor en dat zorgt voor het floreren van mijn potentieel. Dat motiveert me om de LeerWerkRuimte voor Friezen te ontwikkelen. Ieder mens bezit uniek potentieel en ik zet vanuit Buro AanZet graag aan tot het wakker kussen van slapend Fries potentieel”.
Door wie?
De LWR wordt begeleid door systemisch antropoloog Anke Tijtsma die haar Friese wortels (lees meer in deze blog) waardeert als nooit tevoren. Haar systemische antropologische werkwijze kenmerkt zich door haar serieuze gedegenheid te combineren met creativiteit en speelsheid. Anke is dol op het afwisselen van theorie en kennisoverdracht met praktische toepassing; dat doet ze aan de hand van vragen van deelnemers, casusbespreking en de actuele fenomenen die zich aandienen. Voortbordurend op haar werkervaring in uiteenlopende (veelal) publieke organisaties experimenteert en speelt ze graag met een breed repertoire aan uiteenlopende werkvormen. Anke heeft een voorliefde voor de zorgsector. Zij organiseert workshops Heel-Zijn waarin ziek-zijn, klachten en symptomen op systemische wijze worden aanschouwt. Ze schreef in 2024 een paper met als titel Heel de Mens.
Ze werkt voor de LWR samen met een tweetal collega’s die hun eigen expertise-gebieden in zullen brengen.
Meer lezen over Anke? Klik hier.
Praktische informatie
De LWR kent meerdere series. In de eerste serie van acht bijeenkomsten ligt de nadruk op verkenning. Deze vindt plaats van april – juli 2025.
Data van de eerste serie: 11 en 12 april, 16 en 17 mei, 20 en 21 juni, 4 en 5 juli 2025.
Tijden: vrijdag: 13:00 – 18:00 uur en op zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Daarna kan je – als je dat wenst – door naar de tweede serie van zes bijeenkomsten in het najaar van 2025. In die tweede serie ligt de nadruk op het verdiepen van thema’s, werkwijzen en toepassingsmogelijkheden.
Voorlopige data van de tweede serie: 19 en 20 september, 17 en 18 oktober, 21 en 22 november 2025.
We werken met een groep van 7 – 10 mensen op een landelijke en ruime locatie in Fryslân.
In het najaar start er een groep op een locatie in midden Nederland (geef me een seintje bij interesse dan zet ik je op de informatieverzendlijst zodat je tijdig informatie ontvangt).
NB. Je hoeft niet te wonen in Fryslân en de Friese taal machtig te zijn om deel te kunnen nemen. De voertaal is Nederlands en afgestemd op wat zich aandient zal de Friese taal klinken.
Ervaring met representeren, opstellingen of systemisch werk is niet nodig.
Kosten:
- 1395 euro ex. BTW voor particulieren en zzp’ers
- 1695 euro ex. BTW voor bedrijven of organisaties die de factuur betalen
Vroegboekkorting (voor inschrijving vóór 10 februari):
- 1195 euro ex. BTW voor particulieren/zzp’ers
- 1495 euro ex. BTW voor bedrijven/organisaties
De kosten zijn inclusief koffie, thee, gezonde versnaperingen en een lichte lunch op zaterdag.
Literatuur, certificaat en extra’s voor deelnemers aan de LWR:
We gebruiken diverse boeken voor de theorie; de titels ontvang je bij aanmelding. Aanschaf is aan te raden, maar niet verplicht. Daarnaast krijg je artikelen aangereikt en een lijst met podcasts ter verdieping.
Na afloop ontvang je een Certificaat van Deelname.
Je ontvangt 25% korting op andere workshops en activiteiten van Buro AanZet. Deelname aan familie- en organisatieopstellingendagen (meestal in de omgeving van Amersfoort/Leusden) is gratis.
Interesse en aanmelding:
Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar anke@buroaanzet.nl. Ook voor meer informatie over de inhoudelijke opbouw van de eerste serie van acht bijeenkomsten of als je andere informatie wenst, stuur je een mail naar: Anke@buroaanzet.nl. Bellen mag natuurlijk ook: 06 44178725
Zijn er mensen in jouw netwerk die je zou willen tippen? Tige tank.
Aanmelding gaat via het inschrijfformulier dat je van me ontvangt per mail. Je deelname is definitief na betaling. Een paar weken voor de start ontvang je details over de locatie en andere praktische zaken.
Ik hoop je in april te verwelkomen!
Oan’t sjen