Over Anke

Anke Tijtsma is systemisch antropoloog, fenomeenkijker, opsteller en gespreksmaker bij Buro AanZet. Als keramist volgt ze haar handen en dat is ook voor haar systemisch antropoloigische werkzaamheden een informatiebron waarmee ze haar waarnemingen aanvult. Anke exposeert als keramist graag met vrij werk: ze maakt o.a. de beelden en objecten die je op deze site aantreft. 

 

Anke is opgegroeid in het noorden van Friesland (Britsum) en woont momenteel met haar partner en twee dochters in Leusden. Sinds haar systemische scholingen waardeert ze haar Friese wortels, de taal en de cultuur als nooit tevoren. Het volmondig erkennen van haar Friese identiteit heeft haar leven verrijkt. Ze ervaart sindsdien meer verbinding met haar werkelijke potentieel en is dagelijks verrukt over de toegevoegde waarde die het voelen van de connectie met haar voorouders haar brengt. Meer daarover lezen? Lees dan dit blog.

Haar allereerste studie zorgt voor een para-medische achtergrond in Voeding & Diëtetiek (Hanzehogeschool Groningen 1990-1995). Van daaruit voelt Anke nog altijd een voorliefde voor werken in en met professionals en cliënten en patiënten in de gezondheidssector. Ze heeft een integrale systemische kijk op vitaliteit, gezondheid en ziek-zijn ontwikkelt. 

Anke gelooft in de waarde van het menselijk waarnemingsvermogen.Via haar systemisch fenomenologische werkwijze stimuleert ze andere professionals om hun waarnemingen serieus te nemen.

Ze is als antropoloog geïnteresseerd in cultuur (binnen families, organisaties en de samenleving) en hoe van daaruit het ‘hele’ potentieel van mensen benut kan worden. In haar werkwijze als systemisch antropoloog maakt ze optimaal gebruik van haar waarnemingsvermogen. Ze past haar kennis van systemisch fenomenologisch werken ook toe in contact met individuele klanten met persoonlijke of werkvragen. Ook bij organisatie-vraagstukken werkt ze als antropoloog altijd vanuit de systemische principes. 

Anke is een pleitbezorger voor het herwaarderen (in o.a. de zorgsector) van zowel belichaamde als de impliciete kennis (tacit knowing) die alle professionals hebben maar niet altijd benutten bij hun werkzaamheden. Ze schreef er een filosofisch paper over met als titel ‘Heel de Mens; de potentie van onze waarnemingen voor de zorg’. Ze beantwoordt daarin de vraag: Welke waarde heeft de fenomenologie voor het ‘helen’ van de mens?  Interesse? Klik hier..

Anke onderneemt uiteenlopende werkzaamheden. Ze ondersteunt organisaties bij vraagstukken door middel van coaching, advisering en zet aan tot systemische interventies op de werkvloer. Waar passend is ze beschikbaar voor het begeleiden van dialogen en begeleidt ze (team-)opstellingen. 

Ze werkt veelvuldig als systemisch (team)coach in de zorgsector. Ook begeleidt en coacht ze individuen vanuit Buro AanZet met uiteenlopende levens, vitaliteits- of werkvragen die relateren aan ons heel-zijn. 

Anke genoot haar systemische scholingen bij o.a. het Bert Hellinger instituut, bij arts en opsteller Stephan Hausner en bij de School voor Systemisch Bewustzijn.

Haar autonome werk als keramist en haar masterstudie Crossover Creativity aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2016/17) stimuleerde haar creativiteit en verbeeldingskracht; dat is terug te zien in haar aanpak. Het woord muzisch is afgeleid van de mythe van de muzen en staat voor de kunstzinnige gedragingen van het spelen, het maken, het vertellen en het delen. Anke wakkert dit graag aan bij professionals.  

Met haar eerder opgedane (inter)nationale werkervaring bij oa. de Verenigde Naties (2000-2003)  in Genève en haar verantwoordelijkheid als directeur-bestuurder (2011-2016) garandeert ze adequate inleving en aansluiting bij de lopende processen in organisaties. 

Anke studeerde in 1998 als (medisch) antropoloog af aan de Universiteit Utrecht en werkte daarna een groot aantal jaren bij niet-gouvernementele organisaties in het buitenland (Botswana, Nicaragua, Bolivia, China). Haar interesse in zowel mondiale als particuliere voeding- en gezondheidsvraagstukken is nog steeds voelbaar in haar huidige werkzaamheden.

Het (inter)nationale CV van Anke Tijtsma inzien? Vraag het op via Anke@buroaanzet.nl of bezoek haar Linked-In profiel.