Over Buro AanZet

Anke draagt vanuit Buro AanZet bij en voor haar opdrachtgevers bij aan heling in lijf, leven en werk. Ze combineert haar antropologische zienswijze met systemisch fenomenologisch waarnemen. Vanuit haar para-medische achtergrond begeleidt ze graag door systemisch te kijken naar ziektes, kwalen, stoornissen, symptomen, (eet)verslavingen, etcetera. 

In al haar werkzaamheden benut ze haar liefde voor gespreksvoering en de facilitatie van groepssessies. Op alle plekken werkt ze met professionals vanuit de principes van systemisch werk opdat zowel hun individuele als collectieve potentieel kan floreren. Daarbij zet ze graag aan tot het optimaal benutten van ieders waarnemingsvermogen en het vergroten van hun reflectie èn actie; gericht op heel-zijn in lijf, leven en werk

In mei 2024 schreef ze het paper HEEL DE MENS; de potentie van onze waarnemingen voor de zorg. Daarin beantwoordt ze de vraag: Welke waarde heeft de fenomenologie voor het ‘helen’ van de mens?

Anke gelooft in het maken van cross-overs tussen disciplines: o.a. via haar para-medische blik, filosofie, antropologie, fenomenologie en kunst. Ze houdt van werken in en met publieke en overheidsorganisaties, oa. in de cultuur en de zorg- en welzijnssector. Anke is ook keramist.

Huidige opdrachtgevers

Voor diverse coachings- en opleidingsinstituten is ze beschikbaar als representant bij familie- en organisatieopstellingen. Zelf verzorgt en coördineert ze samen met collega’s ochtenden voor organisatie/familie-opstellingen. Sinds april 2022 leidt ze een Leerwerkplaats Systemisch Onderzoeken

Voor meer persoonlijke vragen kan je terecht bij de opstellingenochtenden die Anke samen met Anouk Bloemers organiseert. 

Ook begeleidt Anke individueel professionals bij werkvraagstukken door middel van systemische coaching. Anke is systemisch opgeleid bij het Bert Hellinger Instituut, de School voor Systemisch Bewustzijn en daarnaast door Stephan Hausner. Ze begeleidt mensen die op systemische wijze hun klachten, symptomen of ziekte willen onderzoeken. Ze organiseert ook workshop Heel-Zijn; ‘anders’ kijken naar ziek-zijn, symptomen en vitaliteit. 

Anke draagt vanuit Buro AanZet bij en voor haar opdrachtgevers bij aan heling in lijf, leven en werk. Ze combineert haar antropologische zienswijze met systemisch fenomenologisch waarnemen. Vanuit haar para-medische achtergrond begeleidt ze graag door systemisch te kijken naar ziektes, kwalen, stoornissen, symptomen, (eet)verslavingen, etcetera.

In al haar werkzaamheden benut ze haar liefde voor gespreksvoering en de facilitatie van groepssessies. Op alle plekken werkt ze met professionals vanuit de principes van systemisch werk opdat zowel hun individuele als collectieve potentieel kan floreren. Daarbij zet ze graag aan tot het optimaal benutten van ieders waarnemingsvermogen en het vergroten van hun reflectie èn actie; gericht op heel-zijn in lijf, leven en werk. In mei 2024 schreef ze het paper HEEL DE MENS; de potentie van onze waarnemingen voor de zorg. Daarin beantwoordt ze de vraag: Welke waarde heeft de fenomenologie voor het ‘helen’ van de mens. Anke gelooft in het maken van cross-overs tussen disciplines: o.a. via haar para-medische blik, filosofie, antropologie, fenomenologie en kunst. Ze houdt van werken in en met publieke en overheidsorganisaties, oa. in de cultuur en de zorg- en welzijnssector. Anke is ook keramist.

Anke is systemisch opgeleid bij o.a. het Bert Hellinger Instituut, de School voor Systemisch Bewustzijn en daarnaast door Stephan Hausner. Ze begeleidt mensen die op systemische wijze hun klachten, symptomen of ziekte willen onderzoeken. Ze organiseert ook meerdere malen per jaar de workshop Heel-Zijn; ‘anders’ kijken naar ziek-zijn, symptomen en vitaliteit. Meer informatie is te vinden op de pagina ActiviteitenAgenda.

Huidige opdrachtgevers

Voor diverse coachings- en opleidingsinstituten is ze beschikbaar als trainer/begeleider bij familie- en organisatieopstellingen. Zelf verzorgt en coördineert ze samen met collega’s ochtenden voor organisatie/familie-opstellingen. Sinds april 2022 leidt ze een Leerwerkplaats Systemisch Onderzoeken voor je organisatie-vraagstukken. Voor meer persoonlijke vragen kan je terecht bij de opstellingenochtenden die Anke samen met Anouk Bloemers organiseert in haar woonplaats Leusden. Ook begeleidt Anke individueel professionals bij hun werkvraagstukken door middel van systemische coaching. 

Met Anne Stael organiseert Anke in Klooster Huissen dagen om relevante thema’s voor geestelijke verzorging te verkennen en verdiepen. De data in 2025 tref je aan op de website van Klooster Huissen.

Voor diverse zorgorganisaties begeleidt Anke gesprekken, intervisie en dialogen gericht op leren en reflecteren. Ook wordt ze door de organisatie (via HR afdeling en directeuren) gevraagd voor ondersteuning van managers en teams bij complexe samenwerkingsvraagstukken. Ze onderzoekt dan op systemische wijze het ‘gedoe’ in teams. Vaak is gedoe een symptoom dat zich manifesteert door bijvoorbeeld geruzie, geroddel, veel verloop en/of ziekteverzuim onder medewerkers, conflicten met en incidenten bij cliënten. In veel gevallen is daar een systemische oorzaak voor aan te wijzen. 

Ook wordt Anke regelmatig ingezet als individuele medewerkers/professionals in verzuim zijn geraakt. 

Ook werkt Anke bij het Centrum voor Consultatie en Expertise als extern consulent. Ze kijkt als blikverruimer mee door een systemisch fenomenologische bril en benut haar kunstenaarsperspectief in waar nodig. Haar ervaring in de zorgsector en haar para-medische achtergrond zijn behulpzaam.

Momenteel is Anke als ‘artist in residence’ op onderzoek bij Vitalis Woonzorggroep in Eindhoven via het lectoraat Artistic Connective Practices van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Voormalige opdrachtgevers 

Voor de Organisatieluisteraars begeleidde Anke jarenlang dialogen bij de Politie en bij de Landmacht. 

Ook is Anke intensief betrokken bij de begeleiding van teams, managers en directie bij processen naar Zelforganisatie.

Voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), bij het lectoraat Kunst en Professionalisering was ze als onderzoeker verbonden. Bij de HKU in de werkplaats Muzisch Onderzoek gaf ze als antropoloog vorm aan muzisch actie-onderzoek. Haar bevindingen publiceerde ze op musework.nl.

Voor The Turn Club was Anke in de startfase matchmaker/intermediair tussen kunstenaars en publieke organisaties. Ze gelooft in de waarde van de kunstenaarsmindset voor het zoeken naar vernieuwing in organisaties en voor het oplossen van taaie vraagstukken.

Door TheaterMakers Radio Kootwijk en de Organisatieluisteraars werd Anke gevraagd als dialoogbegeleider. Als teams van bijvoorbeeld de Politie en de Landmacht gezamenlijk naar een theatervoorstelling over hun werk hebben gekeken, faciliteert Anke een nagesprek.

Bij de Cliniclowns was Anke kwartiermaker voor de strategische pijler Speler in de Zorg. Daarnaast stuurde ze als interim-teamleider het team van de afdeling Onderzoek, Ontwikkeling en Relatiebeheer aan (mei 2018 – mei 2019).

Bij verzorgingshuis Axion Continu, op de locatie Huis aan de Vecht in Utrecht heeft Anke gewerkt als intermediair tussen een kunstenaar en de organisatie (april 2017 – maart 2018). Haar inzet was gericht op gespreksvoering met zorgprofessionals van diverse disciplines en het vergroten van de toegevoegde waarde van een kunstproject voor zowel de kunstenaar als de organisatie. 

Als directeur-bestuurder van Stichting Wemos (2011-2016) was Anke jarenlang boegbeeld voor de organisatie en strategisch lobbyist op het gebied van ‘global health’ thema’s.

Dit zijn de Algemene Voorwaarden van Buro AanZet: Alg Voorwaarden Buro AanZet versie voorjaar 2022.